Over de oorsprong van Valentijn doen diverse verhalen de ronde. Twee dingen zijn zeker:

  1. Ze hebben met de liefde te maken.
  2. Ze vinden hun oorsprong in het Westen. (In Rome om precies te zijn)

Commerciële liefde

Punt 2 is wellicht minder voor de hand liggend. Het waren tenslotte de Amerikanen die deze dag voor het eerst commercieel wisten te benutten. In het Westen was het al enkele eeuwen traditie om anoniem de liefde te verklaren per post. De oudste Valentijnskaart is te vinden in het Britisch Museum en dateert van 1400. Pas in 1840 bereikte deze traditie de VS. En 7 jaar later werd in Boston de eerste massaproductie van kanten Valentijnskaarten opgezet. Ongeveer gelijktijdig werd 14 februari in de VS als een nationale feestdag beschouwd. We nemen het je dan ook niet kwalijk als je altijd hebt gedacht dat Valentijnsdag is komen overwaaien uit Amerika. Commercieel gezien is dat tenslotte ook zo. Maar Valentijnsdag is dus een typisch Westers gebruik. Hoewel de Engelsen zeer fanatiek waren met hun Valentijnskaarten, daar lag tenslotte een grote sociale druk op kuisheid en zie dan maar eens je liefdesverklaring te doen, waren we in het Westen dan blijkbaar toch een stuk nuchterder. En dan met name in Nederland. Het was pas in de jaren ’90 dat 14 februari in ons land een meer commercieel tintje kreeg. Terwijl bloemisten al vanaf de jaren ’50 hun best deden om ons volkje ervan te overtuigen om op deze dag onze geliefden van een bosje rozen te voorzien. Met landelijke stunts, waaronder alle tweede kamerleden, of alle chauffeurs van het openbaar vervoer van een bloemetje te voorzien, brachten de bloemisten 14 februari onder de aandacht. Helaas zonder veel succes. Ze moesten het uiteindelijk van de krant hebben die met het lumineuze idee kwam om een Valentijnsrubriek op te zetten. Een beetje terug naar vroeger, waarbij je anoniem een kaart stuurde. Maar dan in het dagblad. Dat werd een doorslaand succes en bleek tevens de aftrap om 14 februari commercieel uit te buiten. Bloemisten, bioscopen, lingeriezaken, restaurants en chocolatiers blij!

Er was eens in Rome,…

Maar waar vindt nu de oorsprong van deze dag plaats? Daar zijn de meningen dus over verdeeld. We gaan eerst naar Rome. In de 3e eeuw na Christus leefde daar een zekere Sint Valentijn en een keizer Claudius II. De keizer was van mening dat soldaten beter vochten als vrijgezel. Dan had je niets om voor naar huis te keren en was je eerder bereid te sterven op het slagveld. Om die reden verbood hij het huwelijk. Sint Valentijn echter was een andere mening toebedeeld. Liefde overwint alles! Zei hij. En dus huwde hij soldaten in het geheim. De keizer kwam erachter, en als je in die tijd een keizer boos wist te maken, moest je dat met de dood bekopen. Op 14 februari 269 werd Sint Valentijn ter dood veroordeeld om vervolgens voort te leven als martelaar van de liefde. Sint Valentijn en zijn sterfdatum zijn een feit. Over de geloofwaardigheid van de rest van het verhaal tast men in het duister. Het zou wellicht wel verklaren waarom men op 14 februari elkaar stiekem de liefde verklaart.

Naakte mannen in de stad

We blijven in Rome voor het andere verhaal dat de ronde doet over het ontstaan van Valentijnsdag. Dat verhaal speelt zich een paar honderd jaar later af, in 496 om precies te zijn, en is verre van romantisch. Het gaat over het Romeinse feest Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest dat op 14 februari werd gevierd. Op deze dag trokken een aantal jonge mannen eropuit om naakt door de straten te rennen. Ze hadden zelfgemaakte riemen van geitenhuid bij zich. Er kwamen massaal vrouwen op deze gebeurtenis af. Niet omdat de naakte mannen een lust waren om te zien, of wel, dat weten we niet, maar om slaag van de riem te krijgen. De meegebrachte riemen waren namelijk bedoeld om de toegesnelde vrouwen ervan langs gaven. Was je als vrouw eenmaal geraakt door de riem, dan was de kans dat je zwanger werd groot. Paus Gelasius I zag tot zijn schrik dat deze vreemde gewoonte ook onder de Christenen behoorlijk populair was en verbood het om dit feest nog langer te vieren. Ook dit is een feit, zo blijkt uit de brief die van hem bewaard is gebleven. Volgens het verhaal was hij de beroerdste niet en besloot hij van 14 februari een nieuwe verantwoorde feestdag te maken ter ere van de heilige Valentijn. Maar dat laatste is nooit bewezen.

Februari of toch mei?

De eerste keer dat de term Valentijnsdag wordt genoemd is pas vele eeuwen later als de schrijver Geoffrey Chauser eind 1300 schrijft: “Want dit was op Sint Valentijnsdag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen”. Oké, Valentijnsdag is dus een feit, maar die vogels en februari? Het is alom bekend dat vogels pas in mei een maatje kiezen, oftewel gaan broeden, dus waar deze beste man op doelde is een raadsel. Tenzij in de loop der tijd de datum van Valentijnsdag is aangepast? Wat best een mogelijk kan zijn als je bedenkt dat er eind 1800 plotseling allerhande mythes ontstonden rondom Valentijn. Dan is een vergissing in de datum ook snel gemaakt.

Lang leve de liefde

Hoe dan ook. Commercieel of niet, de liefde mag wat ons betreft groots gevierd worden. Want liefde is iets moois. Wat dat betreft kunnen we het eens zijn met Sint Valentijn. Liefde overwint alles! Daarom helpen wij je dit jaar om je romantische avondje tot een succes te maken. Ook voor de mannen onder ons: Koken is geen kunst meer met deze goed gevulde tapasplank voor 2. Wij hebben het liefdevol bereid, jij doet de rest. Kaarsen ontsteken, wijntje openen, plank op tafel en voila, jullie avond kan niet meer stuk. En je hoeft echt niet te verklappen dat wij je een beetje hebben geholpen.

 

TAPASPLANK VOOR 2

De tapasplank is het hele valentijnsweekend (13 t/m 15 februari) bij ons te bestellen voor een liefdevol prijsje van 16,95 (in plaats van 21,95)
Je hoeft slechts te bellen om hem te reserveren. 0522 – 463412

Happy Valentine!