Duurzaam ondernemen of,…??

Februari staat nationaal in het teken van circulaire economie. Is circulariteit een moeilijk woord voor duurzaam ondernemen of ligt het toch anders? Er is wel degelijk een verschil. Zonder het al te moeilijk te maken. Duurzaam betekent zorgen voor minder. Minder gebruik van grondstoffen, minder afval etc. Circulair betekent zorgen voor 100% hergebruik. Niet minder, maar zero! Dat betekent dat er bij het maken of aanschaffen van een product al wordt nagedacht over hoe daarmee de cirkel rond kan worden gemaakt. Daarmee bedoelen we, van grondstof naar grondstof. Of zoals circulaire ondernemers zeggen: ‘Afval is taboe’

Waar staat de branche?

In onze branche zijn al enkele mooie voorbeelden van ondernemers die reeds circulair ondernemen. Een mooi voorbeeld is het Paviljoen Circl dat is gevestigd op de Zuidas in Amsterdam. Het bedrijf opende vorig jaar haar deuren en was daarmee, voor zover ons bekend, het eerste horecabedrijf dat geen afval meer produceert. Echt overal is over nagedacht. Niet alleen in de keuken is men goed bezig met diverse conserveertechnieken en uitgekiende porties eten. Het interieur moet er ook aan geloven. Oude koelkasten en andere plastic materialen zijn omgetoverd tot tafels en stoelen en oude spijkerbroeken doen dienst als geluiddempers. Zelfs in de naam, Circl, hebben ze al het overbodige weggelaten. Je spreekt het ten slotte toch hetzelfde uit nietwaar. Ook in Utrecht staat een mooi voorbeeld. Daar kun je tegenwoordig circulair lunchen en vergaderen in The Green House. Wij verwachten dat het niet bij deze voorbeelden zal blijven. Ook de Horecava, dé beurs voor horecaondernemers die ook wij jaarlijks bezoeken, stond dit jaar bol van Circulariteit. En ook wij hebben daar goede tips en adviezen opgedaan om stappen te zetten richting circulair ondernemerschap.

Toekomstplannen

Hoewel we echt wel letten op wat goed is voor het milieu, moeten we toegeven dat er voor ons nog een mooie uitdaging ligt als we afval willen uitbannen. Dit ultieme doel is dan ook niet in paar maanden gerealiseerd. In de praktijk vergt circulair ondernemerschap een aanpassing op ons huidige businessmodel en dat is een proces.
Dat neemt niet weg dat we uitdaging aangaan! Achter de schermen hebben we al wilde plannen, en zodra we iets kunnen realiseren op dit gebied, voeren we het direct door. We zijn ons bijvoorbeeld aan het verdiepen in een apparaat dat ons een enorme stap vooruit helpt bij ons circulair ondernemerschap. Het betreft een machine waar we, naast etensresten,  al ons recyclebaar afval in kunnen gooien. De machine verwerkt dit tot compost dat weer kan worden gebruikt in de groentetuin, waar onze producten groeien.

Waar staan we nu?

Toegegeven, circulair ondernemen staat bij ons nog in de kinderschoenen, maar laten we vooral niet vergeten te kijken wat er al wel is.
We zamelen bijvoorbeeld alle dopjes van flessen in die vervolgens naar een goed doel gaan. Daar zorgen ze er , in ruil voor geld, voor dat de dopjes op een juiste manier worden gerecycled. Onze verse producten kopen we zoveel mogelijk bij lokale leveranciers. De eieren bijvoorbeeld, komen van de plaatselijke boerderij en kaas komt uiteraard van de kaasfabriek uit Rouveen. Wanneer we brood overhouden gaat dat terug naar de boer die het aan de dieren voert. En voor de catering gebruiken we voornamelijk recyclebaar materiaal. We blijven echter zoeken naar goede milieuvriendelijke oplossingen die kunnen worden hergebruikt, danwel straks in onze composteermachine worden verwerkt. Bamboe bestek bijvoorbeeld, is nog niet stevig genoeg om een goed stukje vlees mee te snijden. Zelfs niet onze malse lekkernijen. Dan zijn we toch nog steeds genoodzaakt om voor minder duurzame alternatieven te kiezen. Liever zien we dat anders, daarom blijven we zoeken naar goede alternatieven. Schroom dan ook niet om ons van tips en advies te voorzien als u een keertje ergens een mooi alternatief bent tegengekomen.