
Kir royal
Het drankje kir royal is perfect als een welkomstdrankje. Het komt oorsprongkelijk uit bourgondië en heette oorspronkelijk rince cohcon en later cassis au vin blanc. Kir werd bekend onder de huidige naam door de priester Félix Kir, die leefde van 1876 to 1968
Hoe maakt je een kir royal?
Schenk 15 ml creme de cassis in een champagneglas. Schenk daarna de champagne (prosecco is een goedkopere keuze maar zeker net zo lekker) in het glas. Roer kort door het glas om de drankjes te mengen. Garneer je glas af met framboosjes, aardbeitjes of voor jullie bruiloft een rozenblaadje.
proost!

recept voor 4 personen
BENODIGD: BEREIDEN: TIP: Besprenkel de salade naast olijfolie met balsamico voor een extra smaak. |

recept voor 4 personen
BENODIGD: BEREIDEN: Meng alles goed door elkaar en klaar is de salade. Lekker met een ciabattabroodje en glas pinot grigio |

recept voor 4 personen
BENODIGD: BEREIDEN: TIP: biet is goed rauw te eten op deze manier. Vind je dat niet lekker, dan kun je voorgekookte bieten gebruiken. Of je poft de bieten in de schil in een stuk aluminiumfolie in de oven, ongeveer 1 uur op 180 graden. |

Aperol Spritz
Aperol Spritz is hèt zomerdrankje van Italie. Maar waarom klinkt het ons dan zo Duits in de oren?
Dat komt omdat dit drankje is ontstaan in het Noordoosten op de grens bij Oostenrijk. In 1900 vond daar de Oostenrijkse bezetting plaats. De soldaten vonden de Italiaanse wijn te sterk en deden letterlijk water bij de wijn. Het woord Spritz is afgeleid van het Duitse werkwoord Spritzen, wat zoveel betekent als sproeien of bruisen. In Duitsland kun je bijvoorbeeld een Spritzer bestellen. Een glas wijn aangevuld met bruisend bronwater.
De Aperol is een echte Italiaanse likeur ontstaan aan het begin van de 19e eeuw. Sterker nog, dit jaar bestaat de aperol 100 jaar! Het drankje werd gemaakt door de broers Barbieri die in 1912 de likeurzaak van hun vader overnamen en met een speciaal drankje op de markt wilden komen. Na veel experimenteren ontstond Aperol.
Pas in de jaren ’50 werden de beide drankjes samengevoegd tot wat wij nu kennen als de Aperol Spritz.
Er zijn verschillende manieren om het drankje te maken, maar de meest voorkomende manier is een verhouding van
- Pak een mooi hoog stevig glas
- Vul het glas met ijsklontjes
- Voeg 3 delen prosecco (of cava) toe
- Voeg 2 delen aperol toe
- Vul de rest aan met spa rood
- Paar schijfjes sinaasappel ter garnering en een vrolijk rietje
proost!

Een verse Pizza is pas echt vers wanneer je ook zelf de bodem maakt. Bovendien, de één vindt een dunne bodem lekker terwijl de ander graag een dikke knapperige bodem heeft. Op deze manier kun je het zelf bepalen.
Ingrediënten voor de bodem: (normale dikte)
- 7 gram gist
- 250 gram bloem
- 1 tl zout
- 2 el olijfolie
- 125/150 ml lauwwarm water
Bereiden:
Meng het gist met 100 ml lauwwarm water. Laat het mengsel een aantal minuten staan totdat het bruin is gekleurd.
Meng ondertussen het zout met de bloem en de olijfolie.
Voeg het gistmengsel en het bloemmengsel samen. Eventueel moet er nog een beetje water bij
Kneden maar!! wel 10 minuten lang met de hand, of lekker makkelijk in de keukenmachine. Net zolang tot je een elastische deegbal hebt. (het deeg breekt niet meer snel af wanneer je het uit elkaar trekt)
Nu moet je even geduld hebben, want je deeg mag 1 uur rijzen. Leg de deegbol daarvoor in een licht ingevette kom
Zorg dat je deegbol minimaal op kamertemperatuur ligt of in de over op 30 graden (niet alle ovens hebben deze temperatuurmogelijkheid)
Zet de over aan op 230 graden.
Verdeel de bol in tweeën en rol elke bol uit tot een plat stuk deeg. Vergeet het opstaande randje niet. Smeer het randje in met een beetje olijfolie.
Vul de pizza nu met alles wat je lekker vindt! Bak hem 5 tot 10 minuten af in de oven en smullen maar!
Lekker met een Italiaanse rode wijn. Afhankelijk van je vulling kun je kiezen voor een soepele (lekker bij lichte smaken, bijvoorbeeld pizza fungi met champignons) of een stevigere variant. Lekker bij pizza bolognese

Recept voor 4 personen
BENODIGD:
- 2 gourgette
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gedroogde provencaalse kruiden
- 1 liter bouillon groente of kip
- 250 ml verse slagroom
BEREIDEN:
Snipper de ui en knoflook en snijd de courgette in blokjes
Verhit een scheutje olijfolie en fruit daarin de ui. Voeg daarna de knoflook toe. Bak deze kort mee. Voeg vervolgens de courgette en de kruiden toe. Bak deze ook kort mee.
Voeg daarna de bouillon toe en kook het geheel ongeveer 12 minuten.
Mix de soep glad met de staafmixer.
Klop de slagroom en voeg deze als laatste toe aan de soep.
De soep kan eventueel verder op smaak worden gebracht met zout en peper of nog een (half) bouillonblokje.
SERVEERTIP: strooi geraspte parmezaanse kaas over de soep of zalmsnippers